English

Arabiya Baina Yadaik 1B: Unit 12, Conversation 1 (الوحدة 12 | الحوار الأول)

Dear readers who may Allah bless you all, this is part of an English lesson using Arabiya Baina Yadaik 1B as a handbook. This lesson is taken from Unit 12, Conversation 1. We are about to break down the Arabic conversation by word, translate it into English, and answer the questions. I use this as a teaching material at At-Taqwa Quranic School of Sukoharjo.

ARABIC CONVERSATION BREAK DOWN

شاكر: ما هوايَتُكَ يا شَريف؟
  • ما: what
  • هوايَتُكَ: hobbies
شريف: هواياتي كثيرة: القراءة، والسَّفَرُ، والمُراسَلَة. وما هواياتُكَ أَنْتَ ؟
  • هواياتي: my hobbies
  • كثيرة: many
  • القراءة: reading
  • السَّفَرُ: travelling
  • المُراسَلَة: correspondence
شاكر: هواياتي: الرياضة، والرِّحْلاتُ، والقِراءَةُ أَيْضًا.
  • الرياضة: sports
  • الرِّحْلاتُ: trips
  • أَيْضًا: too
شريف: ماذا تَقرَأُ يا شاكر؟
  • ماذا: what
  • تَقرَأُ: you read
شاكر: أقرأُ الكُتُبَ والمَجَلاتِ الإِسْلامِيَّةَ. وماذا تَقرَأُ أَنْتَ؟
  • أقرأُ: I read
  • الكُتُبَ: books
  • المَجَلاتِ: magazines
  • الإِسْلامِيَّةَ: islamic
شريف: أقرأُ الكُتُبَ الإِسْلامِيَّةَ، والمَجَلاتِ العِلْمِيَّةَ.
  • العِلْمِيَّةَ: scientific
شَاكِرٍ: هَلْ لَدَيْكَ مَكَتَبَةٌ؟
  • هَلْ: do
  • لَدَيْكَ: you have
  • مَكَتَبَةٌ: a library
شريف: نَعَمْ، لَدَيَّ مَكَتَبَةٌ كَبِيرَةٌ .
  • نَعَمْ: yes
  • لَدَيَّ: I have
  • كَبِيرَةٌ: big
شاكِرِ: كَمْ سَاعَةً تَقْرَأُ فِي اليَوْمِ؟
  • كَمْ: how many
  • سَاعَةً: hours
  • فِي: in
  • اليَوْمِ: a day
شريف: أقرأُ ثَلاثَ ساعات تقريباً.
  • أقرأُ: I read
  • ثَلاثَ: three
  • تقريباً: around
شاكر: أنا أقرأُ أَرْبَعَ ساعات في اليوم.
  • أنا: I
  • أَرْبَعَ: four

CONVERSATION IN ENGLISH

Shaker: What are your hobbies, Sherif?

Sherif: My hobbies are many: reading, traveling, and correspondence.  What are your hobbies?

Shaker: My hobbies: sports, trips, and reading, too.

Sherif: What do you read, Shaker?

Shaker: I read Islamic books and magazines.  What do you read?

Sharif: I read Islamic books and scientific magazines.

Shaker: Do you have a library?

Sherif: Yes, I have a big library.

Shaker: How many hours do you read in a day?

Sharif: I read around three hours.

BACA JUGA:  Arabiya Baina Yadaik 1B: Unit 12, Conversation 2 - Hobby Exhibition

Shaker: I read four hours a day.

QUESTIONS TO ANSWER

Answer the following questions in Arabic and English

1 – كَمْ هِوَايَةٌ لِشَرِيفٍ؟

1 – How many hobbies does Sharif have?

ANSWER:

———————–

———————–

2 –  ما هواياته؟

2 – What are his hobbies?

ANSWER:

———————–

———————–

3 – كَمْ هِوَايَةً لِشَاكِرٍ؟

3 – How many hobbies does Shaker have?

ANSWER:

———————–

———————–

4 – ما هواياته؟

4 – What are his hobbies?

ANSWER:

———————–

———————–

5 – مَنْ يَقْرَأُ المَجَلاتِ العِلْمِيَّةَ؟

5 – Who read scientific magazines?

ANSWER:

———————–

———————–

6 – مَنْ يَقْرَأُ المَجَلاتِ الإِسْلَامِيَّةَ؟

6 – Who read Islamic magazines?

ANSWER:

———————–

———————–

7 – مَنْ لَدَيْهِ مَكْتَبَةٌ كَبِيرَةٌ؟

7 – Who has a big library?

ANSWER:

———————–

———————–

8 – مَنْ يَقْرَأُ أَرْبَعَ ساعاتٍ فِي اليَوْمِ؟

8 – Who read for four hours in a day?

ANSWER:

———————–

———————–

9 – مَنْ يَقْرَأُ ثَلَاثَ ساعاتٍ فِي اليَوْمِ؟

9 – Who read for three hours in a day?

ANSWER:

———————–

———————–

10 – ما الهواية التي يُحبُّها الاثنان؟

10 – What hobby do they both like?

ANSWER:

———————–

———————–

So, this is part of an English lesson using Arabiya Baina Yadaik 1B as a handbook. This lesson is taken from Unit 12, Conversation 1. Thank you.

Irfan Nugroho

Hanya guru TPA di masjid kampung. Semoga pahala dakwah ini untuk ibunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button